Почерпете идеи за Вашата сватба

Бракът

vliubeni

Днес бракът е естествено продължение на любовна връзка между двама души. А сватбата – публичният триумф на тяхната любов. Гостите танцуват, пеят и се вълнуват заедно с новото семейство, но колко от тях са се замисляли защо ритуалите протичат по определен начин и откъде са произлезли тези традиции.

Е, за да не бъдете сред тях, предлагаме на вашето внимание няколко интересни факти за сватбата и брака. Така съпреживяването на церемонията ще бъде пълноценно – без значение, дали сте гости или младоженци.

Сократ е казал „Ожени се при всички случаи. Ако избереш добра жена, ще бъдеш щастлив. Ако вземеш лоша жена, ще станеш философ”. Дори да погледнем тази сентенция от комична гледна точка, някъде между редовете ще прозрем мъдростта на думите на гръцкия мислител. Защото е факт: осъзнаването, че си обвързан с един човек за цял живот, те кара да погледнеш на него от друг ъгъл А когато го направиш, променяш и собствената си философия и мироглед.

Може би именно от подобни прозрения на „мъдри” женени хора са възникнали едни от най-любопитните и дори забавни традиции в сватбите, анекдотите за семейния живот, както и истините за взаимоотношенията на една „бракувана” двойка.Подбрахме за вас няколко интересни факти за сватбата и брака, които ако не друго, ще подсладят семейното ви щастие.

Бракът като институция е познат на всички човешки култури. При 84 % от обществата се срещат полигамни отношения, но дори в изцяло полигамни култури хората всъщност живеят в моногамни взаимоотношения.

Бялата рокля, символ на чистотата и непорочността на булката, всъщност не винаги е била бяла. До 1840 г., когато английската кралица Виктория се венчава за принц Албърт в бяла одежда и налага този цвят като традиция, сватбените рокли били червени, сини, лилави, дори черни, със сребристи и златисти нишки или просто най-хубавата рокля, която младоженките имали в гардероба си.

Годежен пръстен с диамант е подарен за първи път през 1477 г., когато ерцхерцог Максимилиан Австрийски моли годеницата си Мери Бъргундска да се омъжи за него. Като цяло обаче, подаряването на пръстен на любимия човек се е практикувало още в Древен Рим.